Contents utbud

Håkan Svensson

Håkan Svensson

I augusti 1975 föddes på Falu Lasarett en liten grabb som fick namnet Håkan. Just den där dagen då Håkan föddes är det enda tillfället i hans liv, då rörelse och viljan att ta sig framåt inte var den bästa vägen. Träningspasset i mammas mage slutade med att han snurrade navelsträngen runt halsen och det uppstod syrebrist vid förlossningen. Syrebristen ledde till en cp-skada, vilket i Håkans fall inte står för Cerebral Pares utan för Cool and Powerful. Ett handikapp erkänner dock Håkan att han har – strax över 15 – i golf.

Håkan har aldrig lärt sig lyssna. Istället har han slagit dövörat till då samhället försökt låsa in honom i ett fack för funktionsnedsatta. Något han däremot alltid lyssnat till är sitt hjärta och det har motiverat honom att jobba hårt för att uppnå det han vill i livet. Oavsett om Håkan i mångas ögon inte har de rätta förutsättningarna, har han accepterat sin cp-skada och ser den idag som en fördel och tillgång i sitt liv.

Föreläsningen ”Från färdtjänst till förarsätet – en resa i personligt ledarskap”

Med stort eget ansvar och med ett personligt ledarskap utöver det vanliga bestämde sig Håkan för att bli chef över sitt liv. Det är inte det som sker i livet som är det avgörande utan hur jag förhåller mig till det. Med de orden som ledstjärna och med välriktad handlingskraft har Håkan uppnått mål ingen trodde var möjligt.

Håkan gick från förtidspensionär till framgångsrik företagare. Under sin uppväxt blev han bara förstådd av sin mamma, idag står Håkan på scenen för att dela med sig av sina erfarenheter som professionell talare i många olika sammanhang. Håkan är en av världens första sjukgymnaster med CP- skada. Han dricker sitt kaffe med sugrör för att inte spilla, men behandlar ändå patienternas nackar. Det enda handikappet Håkan har – är 15 i golf.

Håkan ville ännu mer och sedan år 2009 har näringslivet, kommuner, regioner, föreningar och utbildningar sett nyttan av att anlitat honom som talare i många olika sammanhang. CP-skadan har aldrig varit i centrum i Håkans liv, så är den inte heller i hans inspirerande och humoristiska föreläsningar. Däremot att ta sitt ansvar för att överkomma svårigheter med ett vinnande förhållningsätt kommer alltid att stå i fokus.

Håkan är ingen supermänniska, tvärtom så hade nog sämre förutsättningar än de flesta av oss. Det han dock har är ett förhållningsätt till sig själv och andra som leder honom framåt även när vägen består av många hinder.

Oavsett vem du är eller vad du arbetar med kan du ta till dig av Håkans ständigt aktuella budskap. Han har stått på många scener genom åren, från Göteborgsteatern till matsalen på det lokala företaget. Håkan har en unik förmåga att inspirera med sin trygga, humoristiska och karismatiska scennärvaro. Med en orubblig trovärdighet får dig att inse att du kan bli chaufför i ditt eget liv.


Föreläsningen ”Ett skrynkligt ess i rockärmen”

Tema: Motivation, Inspiration, Mental inställning, Målfokusering

Rektorn för sjukgymnastutbildningen ville inte skriva in Håkan Svensson som elev. Antagligen för att han var ”den mest handikappade jäkel som satt sin fot på universitetet”. Tre år senare tog Håkan emot sin legitimation ur rektorns hand. Tiotusentals träningstimmar och en massa kullerbyttor hade gett resultat, något som både elitidrottsmän, äventyrare och motivationskonsulter känner igen sig i.

Idag vet vi att människan kan utföra långt mycket mer än vad vi tror, i synnerhet om vi får jobba utifrån våra egna förutsättningar. Men när vi själva, och omgivningen, höjer ribban kan vi faktiskt uträtta regelrätta storverk. Precis som när 5-årige Håkan – mot alla odds och med mammas uppmuntran – lärde sig gå. I en glädjespridande och inspirerande föreläsning delar Håkan Svensson med sig av sin egen insikt; jag lever inte bara, jag har ett liv. Visst kan offerkoftan värma oss en stund, men den når inte ända in i själ och hjärta.

Tema: Mångfald, Bemötande, Tillgänglighet, Normer

Arbetsförmedlingen ifrågasatte valet att bli egen företagare och erbjöd honom istället en praktikplats där han skulle räkna spikar. Försäkringskassan uppmanade honom att gå tillbaka till sjukersättning. Rektorn på universitetet rekommenderade honom att söka sig någon annanstans – för att inte stjäla tid från klasskamraterna.

Att cp-skadade Håkan Svensson ville bli sjukgymnast ansågs orealistiskt. Hur skulle han klara de finmotoriska momenten, han som varken kunde skriva eller ens bjuda på ett glas vatten efter avslutad behandling. Att han – tack vare – sin cp-skada har en unik förståelse för kroppens möjligheter och begränsningar reflekterade ingen över.

I en angelägen föreläsning, fylld av skratt och tårar, berättar Håkan Svensson om våra besynnerliga behov av att kategorisera människor i fack och därifrån skapa normer som sedan blir vedertagna. Vårt fokus på grupper och dess olikheter hindrar inte bara enskilda individer att blomma ut i sin fulla kapacitet, det gör också att begrepp som mångfald och kulturell förståelse inte kan slå igenom på allvar.

Print Friendly, PDF & Email