Contents utbud

Sissela Kyle

Rösträtten, kampen och min feministiska mamma

För hundra år sedan vann den svenska kvinnorörelsen och demokratin en avgörande seger. Kvinnor fick äntligen möjlighet att påverka politiken. Vad betyder kampen för oss idag? Och hur kan vi gå vidare?

Sissela Kyle är nog Sveriges roligaste kvinna och en av våra mest folkkära skådespelare. Vi har i många år sett henne i rosade teateruppsättningar, Parlamentet på TV4, SVT:s Änkestöten och naturligtvis i den kritikerrosade serien Fröken Frimans krig. Det prestigefyllda teaterpriset Guldmasken har hon vunnit hela fem gånger. Hon är även en fantastisk föreläsare med ett ämne som berör på djupet och framförs med en humor utmärkande för Sissela.

Sisselas mamma Gunhild Kyle föddes 1921 och blev Nordens första professor i kvinnohistoria. Vi får ta del av anekdoter och historier om hennes mamma och andra kvinnliga förebilder. Vad kan vi lära oss av historien och varför ska vi dra öronen åt oss när det talas om kvinnans väsen och dess natur? Vad är det och hur har det sett ut över tid? Hur såg livet ut för hennes feministiska mamma, hur var hennes resa och hur såg det ut när hon blev gammal. Vad mötte hon i vården och hur ser kvinnokampen ut idag?

Det är 2021. Exakt hundra år sedan svenska kvinnor för första gången fick gå till valurnorna som myndiga medborgare. 100 år är både länge sedan och alldeles nyss beroende på hur man ser det. I denna upplysande föreläsning om kvinnans väg framåt mot självständighet, framförd med finess och den bitska humor som Sissela Kyle har som signum, tar hon oss igenom en lektion i kvinnohistoria.

Sissela berättar om erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma i en fartfylld, rolig och tankeväckande föreläsning.

Print Friendly, PDF & Email