Contents utbud

Sanna KallurElitidrottare & föreläsare

– Vad sägs om en föreläsning med Sanna Kallur, som är en av Sveriges populäraste och mest framgångsrika idrottare? Sanna har under de senaste åren jobbat stenhårt för att komma tillbaka till löparbanorna och nu är siktet inställt på OS i Rio de Janeiro 2016.

Nyligen berätta hon att hon är gravid och väntar sitt första barn i sommar (2013). Innan dess är hon redo att föreläsa i olika sammanhang.

Vi erbjuder föreläsningar med Sanna då hon hon vill motivera och inspirera andra och berätta sin egen historia.

Under sin föreläsningen, berättar Sanna om sin karriär, om allt slit, all glädje, vägen tillbaka och om den enorma viljan att stå överst på prispallen igen. Sanna berättar givetvis om den tuffa period under sin karriär som hon är inne i just nu, med all rehabiliteringsträning och vägen tillbaka till världens idrottsarenor. Möt Sanna Kallur.

Fascinerad av sin idrottsgren 100 meter häck
– 100 meter häck är en fascinerande gren och min favorit av alla friidrottsgrenar. Tjusningen är att det inte räcker med att vara snabb, det krävs även teknik, koordination och rytm, säger Sanna som är fast besluten att vara tillbaka till OS Rio de Janeiro 2016.

– Det känns som man aldrig kan bli fullärd som häcklöperska. Nyckeln till bra häcklopp ligger i att våga tokrusa över häckarna, inte tänka eller försöka för mycket, bara låta instinkterna ta över. Klurigt, men väldigt spännande, säger Sanna.

Sanna är född i New York
1981 föddes Sanna och hennes tvillingsyster Jenny Kallur i New York. Deras pappa Anders var då stjärna i NHL-laget New York Islanders och vann fyra (4) Stanley Cup. Sanna bodde i New York de fem första åren av sitt liv, sedan bar det av till Frankrike och Italien i ett år vardera innan familjen flyttade hem till Falun lagom till skolstarten.

Under uppväxten var det gymnastik som upptog större delen av Sannas tid tills dess att hon var 15 år.

– Jag hann även med att på prova tennis och bandy, men de idrotterna fick stryka på foten när de kolliderade med gympan, säger Sanna.

Friidrotten kom inte in i bilden förens 1996, då USM skulle gå av stapeln i Kupolen i Borlänge.

– Kurt Sundin, eldsjäl i friidrottsklubben Falu IK hörde av sig och undrade om inte jag och syster Jenny ville vara med, så vi provade några gånger och tyckte det var skoj, säger Sanna som lånade ett par spikskor av en träningskompis och åkte till Borlänge.

– Sen var jag fast. Den tävlingen var nog det häftigaste jag varit med om då.

Tillbaka i USA under tre år
Hösten 1998 började Sanna på friidrottsgymnasiet i Falun och fick träna med den duktiga häcktränaren Bengt-Erik Blomkvist. Efter gymnasiet bar det av tre terminer till University of Illinois i USA. Det blev ett och ett halvt lärorika år med mycket tuffa tävlingar i knivskarp konkurrens.
– Men efter ett tag längtade jag hem och flyttade tillbaka till Falun. Sedan dess har jag bott och tränat i Falun.

Print Friendly, PDF & Email