Contents utbud

Rickard SöderbergSöderberg är ursprungligen pianist med utbildning från bland annat musikhögskolan vid Göteborgs universitet, men inledde sin sångkarriär efter att han börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Redan innan studierna avslutats hade han debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Därefter har han fortsatt att sjunga på mindre och större operahus i Europa, USA och Afrika.

Söderberg har framför allt tolkat barockmusik, Mozart och Wagner i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurcanio, Oronte och Loge. Tidigare har han dessutom sjungit roller som Greve Almaviva, Lenskij, Rodolfo och don José. 2005 gjorde han titelrollen i ett modernt uruppförande av en opera av Johann Christian Bach, Temistocle.

Sommaren 2005 debuterade Söderberg på Drottningholmsteatern som Oronte i Alcina av Händel tillsammans med Anne Sofie von Otter och Christine Schäffer. 2007 gjorde han huvudrollen i L’Orfeo av Claudio Monteverdi och 2012 huvudrollen i (Orlando av Joseph Haydn. Han har framträtt där i mer än sju produktioner.

Under 2011 gjorde han Loge i Värmlandsoperans uppsättning av Wagners Ringen. På Malmö Opera har Söderberg gjort Idomeneo tillsammans med Malena Ernman. Han har dessutom gjort roller i Rucklarens väg, Karmelitsystrarna, Madama Butterfly, Hoffmans äventyr, Trollflöjten, Don Giovanni, Elias och Let’s make an Opera av Benjamin Britten. Där var han även cover för Peron i Evita med Charlotte Perrelli.

På Grammisgalan 2013 framträdde han i barockklänning och sjöng ur Carmen.

Under första halvåret av 2013 medverkade Söderberg bl.a. i Trollflöjten och Nordenpremiären av Lear av Aribert Reimann på Malmö Opera.

Söderberg sjunger också med många av de större orkestrarna i både sakrala och profana verk, såsom Messias och Judas Maccabaeus (Händel), Skapelsen (Haydn), Juloratoriet (Bach), Requiem (Mozart och Saint-Saëns), Beethovens 9:e symfoni och Missa Solemnis och Elgars The Dream of Gerontius.

Rickard Söderberg har givit ut två album, The Perfect Man (2008) som är en romansskiva med homopolitiskt twist tillsammans med Fredrick Haglund, och Castrato Arias – Uncut Edition (2009) med några av barockens vildaste arior skrivna för kastrater.

Sommaren 2013 debuterade Söderberg som regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina. Hösten 2013 ledde han TeamRickard från Halmstad i Körslaget i TV4; han slutade på bronsplats i tävlingen.

Söderberg tävlar i dansprogrammet Let’s Dance 2016 som sänds på TV4.

Musikal
På senare år har Rickard Söderberg börjat sjunga allt mer musikal. Han är ett stående inslag i Malmö Stads nyårsfirande då tiotusentals personer hör honom framföra Anthem, och han har satt publikrekord på Malmö Opera med sina Barbra Streisand-konserter. 2012 sjöng Söderberg musikal tillsammans med Sanna Nielsen och Marianne Mörck på Lunds Arena och 2013 hade han fyra julkonserter tillsammans med Carola Häggkvist.

Debattör
Rickard Söderberg är även känd för sitt arbete med HBT-frågor. Sommaren 2013 skrev han en artikel där han ställde krav på att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan under Stockholm Pride. Artikeln uppmärksammades på sociala medier och Söderberg blev inbjuden till UD för överläggningar. Han har även skrivit en svensk version av texten “Sälja min dotter som slav” som blivit spridd i Skandinavien. Han har vid flera tillfällen tagit ställning för miljötänkande genom exempelvis minskat köttätande. Tillsammans med Greenpeace gjorde han 2008 en nytolkning av Till havs och 2013 hade han ännu ett samarbete med Greenpeace för att släppa de aktivister som blev tillfångatagna i Ryssland. Han driver också en blogg som fokuserar bl.a. på HBT-, miljö- och kulturfrågor. Han är även en mycket uppskattad kolumnist i Metro, där hans artiklar är omåttligt populära.

Print Friendly, PDF & Email