Zanyar Adami

Project Details

SvenskhetEntreprenörskapJournalistik

Project Description

Zanyar Adami, född 1981 i den iranska delen av Kurdistan (uppvuxen i Hässelby, Stockholms län), är en svensk-kurdisk civilingenjör i medieteknik och journalist, mest känd som chefredaktör och grundare av tidningen Gringo. Zanyar har på kort tid blivit en opinionsbildare, och brinner för att införa mer kärlek och humanism i världen och påverka företag och organisationer att förena lönsamhet och mänsklighet.

Med Gringo, som startade som en bilaga i SvD, skakades hela media-Sverige om. Allt från förfärade kommentarer över ett sönderhackat svenskt språk till geniförklaring. De flesta läsare tyckte nog att det var en frisk fläkt. 2005 erhöll Zanyar Stora journalistpriset som årets förnyare.

Zanyar Adami har varit kolumnist i bland annat Metro och Svenska Dagbladet. Våren 2006 ingick han i juryn i SVT:s realityserie Toppkandidaterna.

Han var sommarvärd i Sveriges Radio P1:s program den 7 juli 2006 och hösten 2011 medverkade han i SVTs Sommarpratarna. 2011 sände Al Jazeera i sitt program Witness en dokumentär, The Guerilla Son, som är baserad på Zanyars och hans familjs erfarenheter under hans uppväxt.

Han har gjort något av en kometkarriär i medievärlden. En ung kille från “arabdalen” i förorten Hässelby utanför Stockholm, som på två år byggt upp ett eget mediebolag med miljonomsättning. Han är utbildad i medieteknik vid KTH och på Poppius journalistskola.

Gringos grundare anlitas flitigt till en rad olika ämnen. Här är de vanligaste: Entreprenörskap, manlighet, ledarskap, makt, svenskhet, kommunikation, skrivande och journalistik.

Print Friendly, PDF & Email