Contents utbud

PK MahanandiaPK Mahanandia, född och uppvuxen som “dalit” – kastlös. Som barn blev PK spådd, av byns astrolog, i ett palmblad att han skulle gifta sig med en flicka som varken kom från stammen, distriktet eller från provinsen hon skulle inte ens vara från Indien.

PK var konstnärlig och kunde rita hans talang gav honom ett stipendium till skolan i New Delhi där han försörjde sig som gatutecknare. Genom en ödets slump kom han att avbilda den första kvinnliga kosmonauten Valentina Teresjkova, vilket ledde till berömmelse som i sin tur ledde till att han även fick möjlighet att teckna Indira Gandhi.

Livet tog en oväntad vändning för PK då han en dag på torget, Connaught Place, träffade sitt livs stora förälskelse Lotta från Borås. Men deras vägar skiljdes åt och PK’s enda chans att åter få träffa sin kärlek blev att cykla hela vägen från Indien till Borås.

PK’s resa har skildrats i en mängd dags och veckotidningar och nu senast uppmärksammades hans och Lottas levnadsöde i SVT där parets väg porträtterades i filmen “Min farfar var hövding- gränslös kärlek”. PK har erhållit flera utmärkelser för sitt arbete för ökad förståelse mellan olika människor och kulturer.

“Med rättfärdighet i hjärtat blir det skönhet i karaktären, med skönhet i karaktären blir det harmoni i hemmet, med harmoni i hemmet blir det ordning i landet, och med ordning i landet blir det fred i världen”

Print Friendly, PDF & Email