Contents utbud

Peter JihdePeter Jihde, född 12 juli 1971 i Malmö, Malmöhus län, är en svensk sportreporter och programledare i TV. Han är bror till innebandyspelarna Niklas Jihde och Johan Jihde samt Patrik Jihde som precis som Peter är sportjournalist.

Under uppväxten flyttade Jihde till Moheda, och senare till Växjö där han arbetade som brödbud innan han började som sportkommentator på Sveriges Radio. Han var även reseledare för Fritidsresor. Under 1994 ledde han tillsammans med Rickard Sjöberg ungdomsprogrammet Snack där Ma Non Troppo var husband och Jepson från The Ark gjorde reportage.

Bland annat ledde han SVT:s sändningar från Olympiska vinterspelen 2006 i Turin i Italien, och julen 2004 intervjuade han de svenska kungabarnen för SVT. Vid EM i friidrott 2006 på Nya Ullevi i Göteborg var han programledare för EM-studion. Jihde var programledare för Hockeykväll som visades i SVT. Hösten och vintern 2006/2007 ledde han egna talkshowen Hos Jihde.

TV4 lockade 2007 tillbaka Jihde med möjligheten om att få arbeta med flera större sportevenemang som kanalen skulle ta hand om framöver – bland annat handbolls-EM och fotbolls-EM 2008. Dessutom fick han en egen sport-talkshow. År 2007 var han programledare för Idol på kanalen. Audition-delen av programmet leddes av Carina Berg och Carolina Gynning. I 2008 års Idol skötte han alla dessa uppgifterna, vilket han även gjorde åren 2009 och 2010. Han är den som har varit programledare under flest säsonger i svenska Idols historia.

Årets sportjournalist 2006.

Print Friendly, PDF & Email