Contents utbud

Mai-Lis HelléniusLivsstil och hälsa – Kvinnlig respektive manlig hälsa – Stillasittande

Mai-Lis Hellénius är professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention vid Institutionen för medicin Solna. 2004-2006 var hon enhetschef vid Livsstilsenheten, Centrum för allmänmedicin. Hon är sedan 2007 överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Vi Livsstilsenheten studerar hon bland annat hur olika livsstilsfaktorer, främst fysisk aktivitet och matvanor, kan påverka uppkomsten av syndromet respektive möjligheten att med förändrad livsstil påverka den framtida risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Mai-Lis och hennes forskargrupp studerar även de bakomliggande mekanismerna, som hur livsstilen påverkar uttrycket av gener i fettväv.

Mai-Lis är en efterfrågad föreläsare och hon syns ofta i tv och olika tidningar där hon pratar om hur vi ska leva för att minska hjärt- och kärlsjukdomar. Hon sitter även med som expert i 1,6-miljonersklubben, som arbetar för att öka medvetenheten om kvinnors hälsa.

Hennes föreläsningar brukar handla om livsstil och hälsa och hur man själv kan påverka sin framtid genom ett sunt leverne. Hon är ingen vän av extrema dieter utan har ett positivt förhållningssätt till hur vi alla kan må bättre och leva längre. Mai-Lis pratar om hur mycket vi själva kan påverka genom rätt kost och motion och därmed slippa mediciner. Mai-Lis har skrivit flera böcker, bland annat Hälsosam livsstil: och det goda i livet och Riktiga män äter sallad: mat som får dig att må bra och leva längre, samt är medförfattare till ett antal kokböcker.

Mai-Lis kan även göra kortare gympapass som en del av sin föreläsning om publiken behöver sträcka på sig en stund.

Print Friendly, PDF & Email