Contents utbud

Katarina WennstamKatarina Wennstam är kriminalreportern från SVT som sadlade om och började skriva böcker om allt hon såg på rättegångar och brottsplatser. Ilska och brinnande engagemang är drivkrafterna för Katarina Wennstam, som har blivit prisbelönt både för sina TV-reportage och för sina böcker. Numera är hon författare på heltid, men arbetar också som föreläsare och krönikör.

Nominerad till August-priset och Vilhelm Moberg-stipendiat för boken Flickan och skulden. Belönad med Prix Egalia för sina tv-reportage.

Katarina Wennstam är en flitigt anlitad föreläsare som pratar personligt och initierat om samhällets normer kring manligt och kvinnligt och om allas våra fördomar om sexualitet, brott och könsroller.

Katarina Wennstam har de senaste åren föreläst på bland annat Polismyndigheten i Stockholms län, Polishögskolan i Stockholm och Växjö, Länskriminalen i Malmö och Stockholm, Brottsoffermyndigheten i Umeå, Riksdagen, Rikskvinnocentrum, RFSU, Åklagarmyndigheten, Operation Kvinnofrid, ABF, samt en mängd universitet och skolor, kommuner, kvinnojourer och bibliotek.

Katarina Wennstam går att boka för olika typer av föreläsningar:

Flickan och skulden

Om samhällets syn på våldtäkt. Om offer och gärningsmän, om skuld och skam.

Om hur sexualbrottsoffer fortsätter att dömas av samhällets normer och fördomar. Om allas våra föreställningar om offer och gärningsmän, och om manlig och kvinnlig sexualitet. Fortfarande på 2000-talet, i världens mest jämställda land, återfinns förlegade attityder och gamla värderingar i samhällsbilden, i rättsväsendet, i media och hos allmänheten.

Katarina Wennstam har utifrån sitt mångåriga arbete som kriminalreporter på Sveriges Television och som författare till böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman blivit en viktig och respekterad debattör i frågor som rör sexuella övergrepp, kvinnans integritet och fördomar inom rättsväsendet.

Smuts

Om handeln med kvinnor och barn för sexuella ändamål. Om svenska mäns efterfrågan på köpta kvinnokroppar och om en marknad med iskalla aktörer. I romanen Smuts sätter Katarina Wennstam fokus på sexköparna och går under huden på en man som har allt, men som ändå väljer att köpa kvinnokroppar.

Människohandeln är en av världens största illegala marknader och den styrs, precis som all handel, av krassa begrepp som tillgång och efterfrågan. Svenska mäns efterfrågan är enorm och runt om i landet finns bordeller. Sverige var först i världen med att kriminalisera sexköparna, men fortfarande har många aktörer i rättsväsendet en förlegad och fördomsfull syn på sexköpsbrottet. Offren skuldbeläggs och gärningsmännen särbehandlas.

Wennstam berättar engagerat och initierat om myten om den lyckliga horan – men också om myten om den lyckliga torsken.

Offer och gärningsmän i media

Om snedvriden journalistik och fördomar. Om media som opinionsbildare.

Katarina Wennstam är SVT-journalisten som skrivit två böcker om samhällets syn på våldtäkt. I böckerna riktar hon inte bara kritik mot ett fördomsfullt rättsväsende, utan också mot medias bild av offer och gärningsmän.

Journalistiken är en viktig förmedlare av allas vår föreställning om våldtäkt, om vem som är offer och om vem som våldtar. Men får vi hela bilden? Utifrån mer än tio år som verksam tv-reporter och författare talar Katarina Wennstam om fördomar i media, om schabloner som reproduceras tills de blir sanningar och om journalistiska drev. Men också om hur media är en viktig aktör i samhällsutvecklingen och en nödvändig opinionsbildare.

Författare eller journalist?

Om att blanda fakta och fiktion, att inspireras av verkligheten. Om författardrömmar som blir verklighet. Katarina Wennstam har skrivit både reportageböcker och romaner. Men är det alldeles enkelt att stiga mellan skönlitteratur och fakta?
Katarina Wennstam berättar om författarskapet som en plattform för opinionsbildning och debatt, men också om lusten till ordet och berättelser som måste bli nedskrivna. Hennes faktaböcker är helt verklighetsbaserade, men också romanerna är inspirerade av verkliga händelser och landar mitt i samhällsdebatten.

Katarina Wennstam talar om romanen som forum för att nå en bred publik, tillsammans med reportagebokens styrka som avslöjande vapen. Och om hur det faktiskt går att göra både och.

Print Friendly, PDF & Email