Contents utbud

Karin NilsdotterHon vill göra Sverige till en världsledande rymdhamn för kommersiella mänskliga rymdfärder

Karin Nilsdotter, VD och delägare i Spaceport Sweden, har utsetts till årets teknikkvinna 2014. Hon tilldelas priset bland annat för att hon i sin verksamhet bevisar att man med svensk teknologi och innovationskraft kan utveckla tekniska produkter och tjänster i världsklass. Priset delas ut av försvars- och säkerhetsföretaget Saab i samband med Talent Excellence Summit & Awards, som organiseras av employer brandingföretaget Universum.

”Sveriges Spacegirl” driver ett djärvt projekt. Hur är det att vara ledare när man skall gå igenom vallen för ”det som är möjligt”. Här kommer en gränsbrytande kvinna som skapar en helt ny industri – i Sverige! Karin Nilsdotter är VD för Spaceport Sweden, som är ett banbrytande initiativ för att etablera rymdturismen och göra Sverige till en världsledande rymdhamn och nav för kommersiella mänskliga rymdfärder och branschövergripande innovation. Med lång erfarenhet från turistnäringen, har Karin haft ledande internationella befattningar som spänner från nation-branding till strategiska affärsallianser, destination och affärsutveckling. Karin har bott och arbetat internationellt under hela sin karriär och har haft London som bas de senaste 13 åren.

Hon arbetar industriöverskridande med både näringsliv och Sverigeplattformen som består av UD, Svenska institutet, Exportrådet, Invest in Sweden.
Karin är också initiativtagare till Creative Space som är ett internationellt pilotprojekt med visionen att göra Spaceport Sweden till en kreativ hotspot ovanför polcirkeln. En plats där akademiker och industrier kan träffas för att utbyta idéer och skapa innovativa produkter och tjänster med rymden som plattform.

– Vi kommer att skapa upplevelser både på jorden, i luften och i rymden där man kan lära mer om och uppleva rymden på olika sätt. Förutom en ökad tillgång till rymden vilket i sig är en svindlande känsla så kommer vi att skapa effekter på jorden i form av nya produkter, nya upplevelser, perspektiv, utbildningar och forskningsområden. säger Karin Nilsdotter.

Karin föreläser om ett mycket spännande projekt, och vad som krävs av en ledare som ”bryter vallen” för det möjliga och sätter en ny industri på kartan.

Print Friendly, PDF & Email