Contents utbud

Ida BacklundIda är superentreprenören som skapade det omtalade Rapunzel of Sweden. Ett svenskt varumärke för löshår, hårförlängning och tillhörande produkter.

Det var i sommar 2007 och Ida Backlund jobbade som receptionist på en camping och kontaktperson för autistisk pojke. Hennes bolag behövde startkapital. En dräktklädd kvinna i 50-årsåldern på bankkontoret i Umeå tittade vänligt på den 21-åriga kvinnan från Grönåker som ville sälja löshår.

– Det kommer inte att gå, sade banktjänstemannen lent och sade nej till lån. Hennes mamma och pappa lånade ut pengar och dåvarande pojkvännen, Stefan Löfgren gick in med ett litet startkapital. Nu började dygnetruntjobb i tvårumslägenheten i det gula trähuset i stadsdelen Tomtebo i Umeå.

Ida Backlund, som grundade Rapunzel of Sweden och nu mottar SvD Affärsbragd för sitt entreprenörsskap.
“Det tog nästan sju år”

Hon har drygt 50 anställda, har öppnat salonger i Umeå, Stockholm, Göteborg och nu även i Malmö.

Snart öppnar hon salonger i Oslo och Helsingfors och London.

Första året omsattes 4,2 miljoner kronor, det andra året 17,1 miljoner. Hela tiden med goda vinster. Hålla i kostnader är ord som återkommer, liksom orden våga och struktur. De första fyra åren jobbade hon oerhört mycket. Nya affärssystem, utvecklingssamtal, utveckla hemsida, kunder i nya länder.

Ida Backlund har också engagerat sig i sju andra bolag: Maskiner, mode, sportglasögon, baddräkter är några exempel. Vissa har hon gått ur som delägare, eller är endast kvar som styrelseledamot.

Ida Backlund, Rapunzel of Sweden i Umeå utsågs 2014 till årets VD i kategorin små företag.

Juryns motivering: ” Från att för sju år sedan få avslag på ett starta-eget-lån har årets pristagare i kategorin små företag tagit revansch med råge. Idag (2014) har företaget sålt sin produkt till 220.000 kunder i 60 länder och har en omsättning på 100 miljoner.

Print Friendly, PDF & Email