Contents utbud

Göran EverdahlGöran Everdahl är en svensk journalist och filmkritiker. Han skriver krönikor och diskuterar film i både radio och TV. Everdahl är också känd som återkommande medlem av panelen i Spanarna, Sveriges Radios långlivade program om samtidens trender. I februari 2014 vann han TV-programmet På Spåret tillsammans med Helena von Zweigbergk.

Everdahl har under åren verkat både för radio och TV, och synts i tidningar och böcker, ofta med ett mediekunnigt perspektiv och ofta baserat kring film. I början av 1990-talet dök han upp i TV-programmet Dabrowski. Där fungerade han som parhäst med Calle Norlén – båda två är uppvuxna i Umeå – i olika samtal eller som presentatör av små samtidssatiriska kortfilmer. Everdahl och Norlén belönades för det samarbetet med pris av Publicistklubben (“SM i satir”, 1991).

Göran Everdahl medverkar löpande i radioprogrammet Spanarna, där han under senare år varit en av de flitigaste deltagarna. Han är fast filmrecensent i bland annat, Gomorron Sverige och Go’kväll samt medverkar i det omåttligt uppskattade God Morgon Världen i P1 om populärkultur.

Han har skrivit ett antal böcker om film och TV; 1998 års Tvål! Kärlek, svek och härligt hat på teve presenterar tvåloperans historia och föregångare. Hans fasta krönika i ICA-kuriren under rubriken “Bildningsakuten”, som på ett lättfattligt sätt beskriver olika sorters vetande, har kommit ut i tre volymer.

Print Friendly, PDF & Email