Contents utbud

Fredrik LindströmFredrik Lindström är språkforskaren som slog in på en komisk bana och idag är en av Sveriges mest etablerade och efterfrågade komiker, programledare, författare och föreläsare. Fredrik föreläser om:

Världens dåligaste språk

Ett föredrag om språk i allmänhet och som går igenom kommunikationens grunder, men kanske allra mest handlar om svenskan. Varför upplever sig människor som dåliga på sitt modersmål? Är det sant att vi pratar sämre och slarvigare för varje generation – eller är det precis tvärtom? Det här är ett föredrag som handlar om rätt och fel, tal och skrift, språkets förändring och hur man kan återerövra det språkliga självförtroende som vi en gång hade som barn. Mycket humor, lite pekpinnar.

Svensk mentalitet

Svenskarna tror att Sverige är Landet Lagom, men enligt all sentida statistik är vi snarare Landet Extrem. Ingenstans i världen finns så många ensamhushåll. Ingenstans i världen tycks gapet mellan generationerna vara så stort. Vi är ett föränderligt, framtidsorienterat, teknik- och sifferfolk som tycker att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Men när det kommer till kulturella frågor rankar vi oss själva tvärtom väldigt lågt – då ska man helst vara osvensk. Hur har den svenska mentaliteten vuxit fram? Hur kunde Sverige förvandlas från fattigt till rikt på så kort tid? Och varför har vi så mycket regler? Med massor av igenkänning, skratt och klädsam självkritik lotsar Fredrik oss igenom den svenska identiteten av idag och dess olika yttringar.

Svenska Dialekter

Med sin bakgrund som språkhistoriker och dialektforskare berättar Fredrik Lindström om dagens moderna dialekter och deras rötter i de gamla folkmålen. Varför pratar man så olika i olika delar av landet? Vad består skillnaderna i? Var går de stora dialektgränserna, och varför? Hur återspeglas historien i vårt nutida sätt att tala? Vad är gammalt och vad är nytt i dialekterna? Och varför läser vi in så mycket i folks sätt att prata, varför låter västsvenskar glada, norrlänningar trygga, sörmlänningar gnälliga osv? Ett underhållande och lättsamt föredrag som ger en bra introduktion till själva ämnet.

Klicka här för pressbild på Fredrik Lindström

Print Friendly, PDF & Email