Contents utbud

Clas MalmströmStress och mental friskvård-Hälsokompetens

Clas Malmström är läkare och forskare, specialiserad på psykosomatik, arbetsmedicin och stressrelaterade hälsofrågor. Clas arbetar idag framför allt med vad som kallas PBM, Psykofysiologisk Beteendemedicin, vilket handlar om att handleda människor som behöver ändra vanor och byta livsstil. Clas är en av få som har intresserat sig för positiv stress på både individ- och organisationsnivå, och undersökt hur det går till att må bra. Hans forskning har bland annat visat att positiv stress har lika starka kopplingar till god hälsa som negativ stress har till ohälsa. Han är rådgivare till flera svenska och utländska företagsledningar.

Som föreläsare är Clas oerhört inspirerande och karismatisk, varvar underhållning med djup kompetens och utmanande budskap. Han talar bland annat om livets mening, livsbalans, stresstålighet, hälsa-ohälsa, positiv stress i organisationer, medarbetarskap och ledarskap. Han är en mästare på att förklara komplicerade vetenskapliga fakta på ett lättbegripligt sätt och visa på praktiska tillämpningar i stället för att gräva ned sig i akademiska, teoretiska analyser. Clas är en begåvad estradör som väcker publikens entusiasm och kan ena dagen underhålla och inspirera ett fullt Folkets Hus för att nästa dag utmana en ledningsgrupp eller utbilda en grupp läkar- och psykologkollegor. Clas har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att öka stolthet och glädje i arbetet, att införa nya beteendenormer som kan kallas ”positiv stress”, och för sina metoder för att öka energi och engagemang i personalgrupper.

Ett bra liv är inte bekvämt
Om vikten av att anta utmaningar, engagera sig, att anstränga sig både fysiskt och psykiskt för att kunna nå en god livskvalitet och god hälsa.
Många förväxlar välbefinnande med att ha det komfortabelt. Att slippa obehag är emellertid inte alls detsamma som att ha ett bra liv. I själva verket är god hälsa inte förenligt med att oavbrutet ha det bekvämt. God hälsa förutsätter att man ofta tar i, anstränger sig, utsätter både kroppen och själen för belastningar.

Att lära sig hur man med mental styrketräning kan öka sin stresstålighet kan ha avgörande betydelse för hur man mår och hur pass väl man tacklar vardagslivets utmaningar. Den kanske viktigaste effekten är att man blir bättre på att ta vara på möjligheter. Det är faktiskt en viktigare förmåga än att vara bra på att undvika risker.

———-

Hör du till dem som tycker det är skönt att få hjälp av elektriska dörröppnare, hissar, rulltrappor, bilar och allehanda maskiner och hjälpmedel som besparar dig en massa svett? Då kanske du är en av dem som är på väg att fastna i bekvämlighetsfällan?
Andelen människor som är i dålig kondition växer skrämmande fort. Försvagade muskler och dålig kondition är i själva verket ett större hälsoproblem än fettövervikt!
Än värre är att många inte förstår att samma princip även gäller i den psykiska dimensionen. Om vi inte regelbundet anstränger oss mentalt tappar hjärnan en del av sin kapacitet. I synnerhet i Sverige har detta blivit ett problem eftersom vi har överdrivit vikten av trygghet så till den milda grad att många missuppfattar det som att allt obehagligt och jobbigt ska undvikas.
I den här föreläsningen förklarar dr Clas Malmström – en av världens främsta experter på mental friskvård – hur det går till att må bra genom mental styrketräning.

”Be inte om ett enkelt och behagligt liv.
Be om angelägna utmaningar att engagera dig i.”

Att må dåligt är inte svårt. Det är bara att sitta still, ha det bekvämt och glida med i den nedförsbacke som passiviteten skapar. Må bra däremot är en annan femma. Det är en utmaning som kräver att man vet vad man är ute efter och att man är beredd på att jobba för det.

Men självklart består ett bra liv inte enbart av ansträngningar och engagemang. Lika viktigt är att få kvalitet i sin återhämtning. Att då och då koppla av fullständigt från ansvar och värdeskapande och ägna sig åt något som bara är inspirerande, kul, njutbart, vilsamt. Faktum är att det är här många har sin största utmaning, att få till återhämtningen så att det finns laddning i batterierna nästa gång det är dags att ta i. De som lättast hamnar i riskzonen för utbrändhet är inte högpresterarna som jobbar hårdast, utan de som slarvar med återhämtningen. Allra mest risk för utmattning löper inte de som då och då kör så det ryker, utan det är de som ständigt går på ”hög tomgång”, de som alltid tänker och grubblar, planerar och rättar till, de som aldrig sänker den mentala garden, släpper kontrollen och slappnar av…

”Jag har fått en gåva, en pedagogisk talang som jag faktiskt inte riktigt förstår själv, men som uppenbarligen fungerar, för min publik säger alltid att de lär sig mycket och blir inspirerade att ta itu med saker i praktiken. Jag vill att min publik ska gå från föreläsningen djupt inspirerad, rentav omskakad i sitt inre, men framför allt energiinjicerade och beslutsamma att ta vara på möjligheterna till ett bra liv fullt av angelägna utmaningar”, säger Clas.

—————————————————————–

Åhörarkommentarer:
– ”Våra delägare och chefer är ett kräset gäng, men Malmström fick högsta betyg av nästan allihop – 9,6 av 10 möjliga. Det har ingen annan föreläsare vi anlitat varit i närheten av.” / Agneta Eriksson-Strandberg, HR-dir Ernst&Young

– ”Jag anade inte att jag kunde lära mig så mycket och samtidigt skratta så gott. Två timmar kändes som en halv. Oj, så bra det kändes efter Clas Malmströms föreläsning! Jag har burit med mig hans klokskaper och dagligen haft nytta av dem. Även nu två månader senare.” / Anna Fredholm, ekonomichef.

– ”Malmström avlivar många myter och vänder upp och ner på ett antal destruktiva ”sanningar” med en imponerande mix av forskningsrapporter, sunt förnuft, en modig och djup syn på livet och dessutom en stor portion humor och karisma. Jag fick ett par riktiga aha-upplevelser och har faktiskt ändrat på flera saker i mitt liv efter hans föreläsning.”
/ Emma Schwann, rektor HHS.

– Den bästa föreläsning jag någonsin har hört. Och jag har varit på många!”
/Karin Rystedt, HR-direktör Gävleborgs landsting.

– ”Oj! Det var den bästa föreläsning jag varit på. Någonsin. Jag har tänkt på det han sa varenda dag sedan dess, och det har hjälpt mig må så mycket bättre på jobbet!” / Torun Forslid, kanslichef Lunds universitet

Print Friendly, PDF & Email