Contents utbud

Claes Borgström



”Att sätta en organisation på kartan”

Claes Borgström, född 21 juli 1944 i Stockholm, är en svensk jurist och socialdemokratisk politiker. Han var mellan 2000 och 2007 Sveriges jämställdhetsombudsman (JämO), utsedd av dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg. År 2008 utsågs han till socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.
Borgström tog juristexamen 1974 och arbetade därefter som advokat. Bland hans tidigare uppdrag finns ledamot i Pressens opinionsnämnd och i Advokatsamfundets disciplinnämnd. Han har i Internationella juristkommissionen och Advokater utan gränser arbetat för mänskliga rättigheter. I samband med rättegångarna då Christer Pettersson stod åtalad för mordet på Olof Palme blev Claes Borgström känd för en större publik, då han var anlitad av Sveriges Radio som expertkommentator.
Borgström har ofta väckt uppmärksamhet med en rad kontroversiella förslag och utspel. Han anses av vissa ha en starkt radikalfeministisk profil. Han har hävdat att alla män bär en kollektiv skuld för våld mot kvinnor och i detta sammanhang har han även uttryckt sig positivt om Gudrun Schymans förslag om så kallad mansskatt. Han väckte även uppmärksamhet med sitt utspel i mars 2006 där han krävde att Sverige borde bojkotta fotbolls-VM i Tyskland 2006 “i protest mot den ökning av och handel med kvinnor som evenemanget väntas medföra”.
Claes föreläser givetvis om jämställdhet men talar gärna också om sin filosofi hur han utifrån ett politiskt och marknadsföringsmässigt perspektiv försökt att väcka intresse och debatt runt den organisation och de frågor han verkar för.

Print Friendly, PDF & Email