Contents utbud

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang

Sveriges ende astronaut

Christer Fuglesang studerade teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan och år 1987 disputerade han i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet och blev docent 1991. Fuglesang antogs till ESA:s astronaututbildning år 1992. Han blev den förste europeiske astronauten med både rysk och amerikansk utbildning. Under åren 1993 till 1996 tränade Fuglesang vid den ryska Stjärnstaden och har certifikat att föra befäl i den ryska rymdfarkosten Soyuz. Han var också backup för ett sex månader långt uppdrag, Euromir 95, på rymdstationen Mir.

År 1996 överfördes Christer Fuglesang av ESA till NASA:s Johnson Space Center Astronaut Office i Houston. Han avslutade sin formella astronaututbildning vid NASA i april 1998 med kompetens som NASA Mission Specialist för den amerikanska rymdfärjan. Fuglesang har därefter varit stationerad av ESA vid NASA:s Astronaut Office i Houston. Han har gjort två rymdfärder till den internationella rymdstationen (ISS), år 2006 och 2009.
Christer Fuglesang har skrivit boken: 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden : dagbok från rymden.

I hans föreläsning får vi följa med på hans resor ut i rymden och om allt som sker i en rymdraket. Fuglesang berättar med saklighet och engagemang om hur rymdresorna gett honom nya perspektiv, på vår planet och på jordelivet. Fuglesang som medverkat i två rymdfärder berättar också om flera av de forskningsprojekt som utförs under rymdfärderna. Att vara astronaut är att vara försökskanin då det görs olika tester nästan dagligen.
Som Sveriges ende astronaut är Christer Fuglesang en unik föreläsare som får dig som åhörare att spänna öronen lite extra och känna luft under vingarna!

Print Friendly, PDF & Email