Contents utbud

Arkan AsaadRätten att få välja sitt liv

Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk. Han kom till Sverige 1983 tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna. Som 19-åring flyttade han till Stockholm för att förverkliga sin dröm som filmregissör. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo och tränar idag ungdomar i samma sport. Arkan Asaad har också gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3.

I sin föreläsning berättar Arkan hjärtligt och personligt om relationen med sin pappa, hur det är att växa upp i en familj med starka traditioner och varför han valde att följa sina egna drömmar. Den handlar om Arkan och hans far och den kretsar kring ett stort kurdiskt familjedrama: när Arkan som nittonåring giftes bort mot sin vilja. Den är samtidigt en resa mellan två böcker – från hat och förtvivlan i hans första roman “Stjärnlösa nätter” (2011) till kärlek och försoning i hans andra bok “Blod rödare än rött”, som skildrar hans familjs flykt från Irak, under kriget mellan Iran och Irak. Det är en trollbindande, humoristisk och gripande historia om kärlek, svek och försoning.

Arkan Asaad fick för sin bok ta emot Stiftelsen Teskedsordens bokpris 2011 med motiveringen: “Ett starkt vittnesmål om kollisionen mellan en far och son och mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Men också en berättelse om en ung mans dröm att välja sin hustru av kärlek – en frihetsdröm som nästan kostar honom livet”.

Print Friendly, PDF & Email