Contents utbud

Ann HeberleinAnn Heberlein är en framgångsrik etikforskare som doktorerat i teologi och arbetar som kulturskribent och flitig debattör i tv och radio. På ett mycket rakt och stundtals smärtsamt sätt beskriver hon sin sjukdom manodepressivitet eller bipolär sjukdom, som den numera kallas. Hon har också skrivit ett flertal böcker på teman som hämnd, förlåtelse, ondska och kränkningar. Ann Heberlein slog igenom 2009 med den uppmärksammade boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” där hon gör en filosofisk och poetisk djupdykning i de våldsamma humörsvängningar som kännetecknar en människa som har en bipolär, manodepressiv sjukdom. Ann Heberlein har diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Hon har också talat om diagnosen i dokumentärserien Mina två liv på SVT.

– Jag vill berätta att vi finns – att det här är en allvarlig sjukdom som medför ett stort lidande, men en sjukdom som det är fullt möjligt att leva med. Fortfarande finns det mycket skam kring psykisk sjukdom. Jag tror att det handlar om en rädsla för svaghet. Vi lever i en tid och en kultur som hyllar styrka – men alla är svaga ibland. Det måste vi se och erkänna, säger Ann Heberlein.
– Bipolär sjukdom drabbar runt två procent av befolkningen – ännu fler om vi räknar med de anhöriga. Kunskapen om sjukdomen är låg och fördomarna många. Jag vill med min föreläsning sprida kunskap och spräcka fördomar, säger Ann Heberlein.

Fakta om bipolär sjukdom:
* Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. Mellanperioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt. När man har bipolär sjukdom får man återkommande perioder av omväxlande mani och depression. I en manisk period är det vanligt att man har en förhöjd sinnesstämning, är överaktiv och behöver mindre sömn. Vid depression är man ofta nedstämd, håglös och känner sig trött på livet. Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är cirka två procent.  Ungefär en av femtio drabbas av bipolär sjukdom.
* Människor med bipolär sjukdom löper stor risk att begå självmord. 15 procent av alla bipolära patienter kommer att avsluta sitt liv genom självmord.

Klicka här för pressbild på Ann Heberlein

Print Friendly, PDF & Email