Contents utbud

Andreas RydénVice VD och konstexpert på Bukowskis sedan 2015, tidigare chefsintendent för konstavdelningen vid Stockholms Auktionsverk i över tio år.

Andreas är född och uppväxt i Stockholm och gick i Franska skolan i både grundskolan och gymnasiet. Hans konstintresse väcktes tidigt av hans farfar Ebbe Rydén som bodde i Örebro och var riksdagsman för folkpartiet. Han hade mycket konst hemma och gav honom även auktionskataloger som han tog med hem och studerade. Han slog i uppslagsböcker och skrev noteringar om de olika konstnärerna. Redan som femtonåring började Andreas gå på auktionsvisningarna på Stockholms Auktionsverk och Bukowskis — på egen hand, för inga av hans vänner hade samma intresse. Andreas var intresserad inte minst av orientaliska mattor, men också av konst och annat konsthantverk. Han började köpa saker för sina sparpengar.

Efter gymnasiet läste Andreas enstaka kurser i juridik och ekonomi på universitetet. Våren 1987 började han arbeta som visningsvärd på Beijers auktioner. Han blev fast anställd redan på hösten och glömde alla andra planer, då intresset för konsten hade tagit överhanden. På Beijers blev han arbetskamrat och god vän med Niclas Forsman. Efter kraschen 1991, då Beijers slogs ihop med Bukowskis, blev han värvad för att vara med att starta det danska auktionshuset Bruun Rasmussen Kunstauktioners stockholmskontor, där han så småningom blev VD. 1997 blev Niclas rekryterad som VD och Andreas som intendent för svensk modern och klassisk konst på Stockholms Auktionsverk. Sedan 2002 är han chefsintendent på konstavdelningen. 2015 April bytte Andreas till det prestigefyllda jobbet som chef expert konst på Bukowskis.

Print Friendly, PDF & Email