Alexandra har föreläst i mer än 25 år. Från antirasistiska brandtal i Europarådet i Strasbourg till nationaldagstal på Skansen, Valborgstal i SVT och mångfaldsföreläsningar på University of North Carolina och Aten. Hon har varit Sommarpratare i radion, turnerat i skolor, föreläst för näringsliv, organisationer och universitet. Hon har talat för kungligheter, statsministrar, hemlösa och hårfrisörskor.

Ingen lämnar Alexandras föreläsningar oberörd. Med en fantastisk förmåga att förföra sina lyssnare med sina inspirerande och omvälvande berättelser från sina resor i världen, från sin klassresa och de magiska möten hon upplevt. Varenda föreläsning är ny, skräddarsydd för ändamålet.

Bli Ditt bästa jag! Våga vara den du innerst inne är. Alexandra har gjort en lång resa från den rumänska tvättstuga hon föddes i av grekiska föräldrar via den grekiska diktaturen till uppväxten i Sveriges fattigaste förort, Rinkeby. Ett liv fyllt av utmaningar, motgångar och framgångar. Att vägra le och lägga huvudet på sned eller tiga på beställning har sitt pris. Nu lär hon ut klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar.

”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Om jag låtit någon annan skriva mitt livsmanus hade det garanterat gått åt helvete. Nu blev jag min egen manusförfattare och regisserade det liv jag vill leva.”

Femtio nyanser av kvinnoförtryck. Manliga myter, kvinnliga kattfajter och konsten att klättra utan kattklor. En resa i genusperspektivens mikro- och makrokosmos. Från mediala mansklubbar, stereotypa strypsnaror och misogyna maktstrukturer till retoriska rosetter som knyter kvinnan till spisen eller sänggaveln. Alexandra tar oss med på en personlig och politisk resa genom jämställdhetskampens framgångar och fallgropar. Föreläsningen landar i tio tips och tricks för kvinnor som vill erövra världen.

Retorik för maktlösa. Språk är makt. Ta makten! Fånga orden. Vässa dina vapen. Rusta dig rätt. Om retorik är rena grekiskan för er kan Alexandra hjälpa till att knäcka koderna. Konsten att övertyga är en gammal grekisk konstart som Alexandra har praktiserat i tv, radio, föreläsningar, artiklar och krönikor. I SVT var hon programledare för ”Som sagt – ett program om språket” som handlade om bl.a. retorikens regler. De senaste tjugo åren har Alexandra föreläst i Sverige, Europa och USA. Hon har invigt universitet och utställningar, hon har lett manifestationer, hon har varit Sommarvärd i Sveriges Radio och hållit högtidstal på Nationaldagar och Valborgstal i SVT. Alexandras retorikföreläsningar innehåller konkreta tricks och framgångsfinter.

Mångkulturens myspys och misslyckanden. Om integrationens illusioner, segregationens söndring och assimilationens assymetrier. Om identitet och gemenskap i en mångkulturell tillvaro. Om demokratins utmaningar och nationalistiskt nys. Vi & Dom – babbar, blattar och blonda drömmar. En föreläsning som sår frön av förståelse och flexibilitet, som blottlägger fördomar och salta sanningar.

Varför tar alla guldfiskar slut i mitten på mars? Om mångfaldens luster, laster och lönsamhet. Om kosmopoliter, polyglotter, nysvenskar, bindestrecksbrudar och globaliseringsgubbar som kan få din business att blomma. Om diskrimineringens kostnader och rasismens rivmärken. Här får vi konkreta exempel på hur mångfalden kan öka lönsamheten och skapa klirr i kassan.

Grekland – ett land i fritt fall. Vad är det för fel på grekerna? Hur kunde civilisationens vagga bli Europas akilleshäl? Hur kunde demokratins födelseland bli dess dödsbädd? Vem öppnade Pandoras ask? Hör Alexandra Pascalidou som studerat politisk sociologi på grekiskt universitet, presenterat OS i Aten i SVT och arbetat som programledare, redaktionschef och producent i grekisk TV och skrivit ”Min stora feta grekiska kokbok” (Bonnier Fakta) sätta kniven i krisen som fått hennes hemland på fall.

Från betongens barfotahopp till OS. Alexandra berättar om sin idrottsresa. Om mångfaldens medaljer och idrottens samhällsstyrkor. Alexandra pratar om den rättvisemärkta idrottens integrationstalanger och hur vi skapar ett samhälle som lånar sportens värld och värderingar.

Alexandra är gammal elitgymnast från Brommagymnasterna, baskettränare i Akropol, yogaälskare och har Muhammed Ali som husgud. Hon drömde om att få tävla i OS men kom dit som programledare för SVT. Hon har intervjuat Maradona och drivit kampsportklubb med Latin Kings. Hon har tävlat i Let’s Dance, ordnar Boot Camps och Yoga Retreats som hon själv drömt om. Numera tränar hon mindre än hon skulle önska och behöva.

Alexandra väver in klass, genus och etnicitet i en resa i idrottens fotspår som spänner från Zlatan till blodiga boxningsmatcher. Hur kan vi bli starkare genom att simma motsröms och bli vinnare när vi är uträknade?

Kreativitet – Innovation – Entreprenörskap. Alexandra tar oss med på en resa genom fördelarna och fallgroparna med att bli sin egen och förverkliga företagsidéer. Hon ger oss sina sex S för Succé och inspirerar till stordåd.

Min stora feta grekiska kokkonst. Om mat, människor, minnen, makrobiotik och myter kring middagsbordet.