Taffan Ako Sharif är en kurdisk prisbelönad människorätts aktivist som föddes i Sulaymaniah i irakiska Kurdistan 1994. Hon flydde med sin mamma som politisk flykting medan hennes far var i det militära. De flydde till Sverige när hon bara var två år gammal för att undkomma striderna mellan kurderna och Saddam Husseins regim.
Hon flyttade tillbaka till Sulaymaniah efter gymnasiet och 4 månaders juriststudier, för att främja kvinnors rättigheter och religiösa tolerans. Till en början brukade hon föreläsa en del på kurdiska skolor om farorna med kvinnlig könsstympning (FGM) och andra liknande problem som kvinnor i regionen utsattes för. Hennes nuvarande fokus ligger på att hjälpa flyktingar som flyr den islamiska staten (ISIS), i synnerhet kvinnor som varit före detta sexslavar och barn. Hon driver idag sin egna stiftelse som producerar och finansierar olika integrations projekt i Sverige. Hon är även ambassadör för ”One Young World” åt både Sverige och Kurdistan, som är det mest framstående forumet för ledare under 30 års ålder. Taffan är omtalad för sitt arbete i både Kurdistan och i Sverige och fick många ungdomars erkännande i det kurdiska samhället när hon först började då behovet va stort för unga att nya yngre ledare trädde fram.
2013 gav Taffan Sharif upp sina drömmar om att bli advokat. Hon lämnade sina studier i Lund och flyttade till staden Sulaymaniyya i den irakiska delen av Kurdistan, ett säkert område jämfört med resten av Irak. Idag 2018 är hon i Sverige för och återigen fokusera på sina studier och driva sin kamp för mänskliga rättigheter även här på hemmaplan. Hon utsågs till en av de mest inspirerande kvinnorna 2015 i Svenska PLAZA och endast 23 år gammal så har Taffan fått många priser och utmärkelser för sina humanitära insatser. Presidenter, politiker, diplomater världen över bjuder in henne till länder just för att höra vad hon har och förmedla. Hon ingick i den lilla skara som Kofi Annan tog under sina vingar under de sista åren i sitt liv och han var en väldigt viktig förebild och mentor för Taffan.
Taffan Ako är även oerhört passionerad för ungt ledarskap och hon själv säger ”Jag brinner för och väcka engagemang i andra människor. Det kan vara inom vad som helst, om det nyttjar dig eller samhället, bara man är aktiv inom något, finner sin passion och ser till att ens kompetens kommer till nytta. Att besitta ledarskaps egenskaper betyder inte att ensam gå framåt. Man måste vara lyhörd till sin omgivning och se till att man tillsammans rör sig framåt. Jag kan ofta fråga mina följare på sociala medier vad de skulle vilja diskutera med den person jag snart ska träffa eller på denna konferens om det va dom som fick närvara istället för mig. På så vis lyfter jag frågor och punkter som är viktiga för andra också men som ej har samma möjligheter som jag har fått att få sitta med personer som kan göra skillnad på högsta nivå”. Taffan har varit nominerad 2015 samt 2016 för Kompassrosen, konungens stiftelse för ungt ledarskap och hennes arbete fortsätter att inspirera undra unga i landet.
”Folk frågar mig alltid hur jag började och undrar vart dom ska börja också. Vikten utav ungt ledarskap, entreprenörskap är så oerhört viktigt. Barn och unga är den viktigaste resurs man har i ett land brukar jag tycka. Jag har väl alltid brytt mig om dessa frågor jag är aktiva i idag och eftersom jag bär på den bakgrund jag själv gör som flykting så har det ju blivit givetvis blivit lite personligt också. Men när jag va 16 då började jag bara skriva helt enkelt. Pappret och pennan va min bästa vän och är väl det idag också. Jag uttryckte mig på så vis, skrev krönikor, noveller, postisar ja allt möjligt och utmanade till kritiskt tänkande bland unga i Kurdistan. Jag skickade ut det till olika tidningar och nyhetssajter. Jag provocerade lite. Jag vill väcka någonting i dom, vad som helst! Och ju mer jag skrev om ämnen som kvinnorättigheter, barns rättigheter, ungt ledarskap, kritiskt tänkande, extremism och så vidare – ju mer nådde jag ut och folk läste och blev upplysta. Det va kul och äntligen kunna nå ut till en större publik då med tiden så fick jag mer igenkännande och det gjorde det lättare för mig och utveckla mitt arbete och fortsätta framåt helt enkelt. Sociala medier har spelat en oerhört stor roll i mitt sätt att samverka och nå ut med folk som stöttar mitt arbete”
Taffan anser sig själv som ”mycket påstridig”. Alla besök hon gjort till sitt hemland sedan hon var 10 år gammal, blev en ögonöppnare. I Kurdistan fick Taffan uppleva alla orättvisor mot kvinnor som bor där varje dag. Denna likgiltighet planterade ett frö i henne och gjorde henne mer nyfiken att som barn besöka Kurdistan oftare för att ta reda på varför samhället var som det var.
”Jag upplevde saker som det faktum att jag inte fick spela fotboll med pojkarna, eller simma i bikini. Vid den åldern, var det svårt att förstå varför, eftersom jag tillbringat hela min barndom i Sverige. Det fick mig att vilja engagera mig i dessa typer av frågor och förstå varför kvinnor behandlas olika. Idag är det lite mer utvecklat givetvis i Kurdistan och ser mycket annorlunda ut än vad det gjorde från när jag var 10 år gammal. Jag ser små flickor spela fotboll och får bada i bikini också!”
Den enorma uppmärksamhet runt henne i tidningar och TV för sitt arbete och starka åsikter bryr sig inte Taffan om. Tvärtom, är det något som hon ser som en fördel för sin karriär då hon är i behov utav att fortsätta nå ut till folk. ”Jag tror att denna nyfikenhet kommer från journalisten i mig. Jag vill alltid se nya saker, utforska, känner en annan typ av rush genom att besöka platser som jag inte har sett, skriver om vad jag ser och känner på olika platser och situationer. Jag tror att detta är något som alla journalister delar. Jag har aldrig varit bekväm framför kameran innan eller stå framför en stor publik för den delen, men när jag kom till Kurdistan var det lätt justering och vänja sig vid sedan jag började föreläsa och nu käns det bara naturligt att få stå på scen och prata på internationella konferenser inför stora ledare. Det är oerhört spännande och så otroligt givande”